Vi kalder den klimakartoflen

Vil du spise mere klimavenligt, skal der kartofler på tallerkenen. Videnskabelige studier og rapporter viser, at kartofler er en af de mest klimavenlige fødevarer, du kan spise.

Et klimavenligt valg

Kartoflen er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Derfor er kartoflen et klimavenligt valg.

Tænketanken Concito, som blandt andet har fokus på global grøn omstilling og klima og fødevarer, udgav i 2019 rapporten ”Klimavenlige madvaner”. Heri fremgår det, at sammenlignet med andre grøntsager og fødevarer ligger kartofler helt i top over afgrøder med lavest klimaaftryk.
Danskproducerede kartofler har en gennemsnitlig udledning på 0,2 kg CO2e per kg fødevare. Til sammenligning har eksempelvis rugbrød en udledning på 0,8 kg CO2e per kg fødevare imens pastas udledning ligger på 1,2 kg CO2e per kg fødevare.
Kartoflens lave klimaaftryk skyldes blandt andet, at den kan dyrkes lokalt i Danmark.
Den korte transport sparer mange kg CO2e. Derudover bliver den dyrket fornuftigt, effektivt og med hensyn til naturen. Kartoflen er også en afgrøde, der kan give mange kilo fødevarer per hektar dyrket jord sammenlignet med andre afgrøder, og så er det en fødevare, der kan holde sig længe på lager, så vi kan spise danskproducerede kartofler året rundt.
Et kilo ris har samme klimabelastning som 16 kilo kartofler, og et kilo pasta har samme klimabelastning som seks kilo kartofler. Du får altså en større mængde fødevare per kilo udledt CO2e, når du vælger kartofler frem for sammenlignelige kulhydratholdige fødevarer.
CO2e er betegnelse for den samlede klimapåvirkning omregnet til CO2, heri indregnet andre drivhusgasser end CO2.
Fordi Co2e også inkluderer andre drivhusgasser, giver denne målestok et mere retvisende billede af et produkt klimaaftryk.

Godt for klimaet, godt for dig

Kartoflen er ikke kun god for klimaet. Den har også mange gode ernæringsmæssige fordele.