Bliver man tyk af at spise kartofler?

Det er en udbredt myte, at kartofler feder. Men faktisk er kartoflen kilde til mange gode næringsstoffer og indeholder ingen fedt – og så kan den tilberedes på utallige måder.

Kostfibre

Kartofler indeholder kostfibre, der bidrager til en velfungerende fordøjelse

Vitaminer

Kartofler indeholder en række vigtige næringsstoffer, blandt andet C-vitamin

Ingen fedt

Kartofler, der ikke er tilberedte, indeholder ingen fedt

Et godt valg

Når du vælger kartofler, tager du et valg, der både er godt for klimaet og for dig. Kartofler indeholder nemlig mange gode næringsstoffer og giver generelt god mæthed for få kalorier.  Faktisk er helt almindelige, kogte kartofler den fødevare, der mætter mest per kalorie, af alle fødevarer, der er testet.
Du bliver altså ikke tyk af at spise kartofler, selvom kartoflen i mange år har været forfulgt af denne misvisende myte på grund af sit stivelsesindhold. Tværtimod indeholder kartofler færre kalorier end f.eks. ris og pasta, og kombineret med den gode mæthedsfornemmelse, gør det kartoflen til den optimale ingrediens i en kalorielet kost.

En del af en sund kost

Selvom kartoflen har mange gode ernæringsmæssige egenskaber, kan den naturligvis ikke stå alene. Det er vigtigt at spise en varieret og afbalanceret kost og have en sund livsstil, og her passer kartoflen rigtig godt ind.
Hvis du vil spise kartofler på den sundest mulige måde, kan du i stedet overveje, hvad du serverer til den. Det er nemlig ofte de øvrige dele af retten, der kan være usunde – ikke kartoflen i sig selv
Fødevarestyrelsen anbefaler, at kartofler indgår i kosten flere gange om ugen.

Opskrifter med kartofler

Kartofler har ikke blot mange gode ernæringsmæssige egenskaber, de kan også tilberedes på utallige måder. Gå på opdagelse i Danske Kartoflers mange opskrifter her.

Vitamin C

Kartofler er kilde til C-vitamin, der blandt andet bidrager til nervesystemets normale funktion.
Vitamin C bidrager også til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, hud og tænder.
Sammenlignet med andre rodfrugter som for eksempel knoldselleri, pastinak, gulerod, jordskok og rødbede, har kartofler et væsentligt højere indhold af C-vitamin.
Ris, pasta og brød indeholder ikke C-vitamin.

Kalium

Kartoflen er kilde til kalium, som bidrager positivt til flere af kroppens funktioner.
Kalium bidrager blandt andet til en normal muskelfunktion, normal funktion af nervesystemet og vedligeholdelsen af normalt blodtryk.
Kartoflens indhold af kalium er betydeligt højere end i sammenlignelige stivelsesrige fødevarer. Eksempelvis indeholder kogt kartoffel fire gange så meget kalium som kogt pasta, og over fem gange så meget kalium som kogt ris.

Kostfiber

Kartoflen er en god kilde til fiber, som er ufordøjelige kulhydrater fra plantedele, der blandt andet er godt for fordøjelsen og giver en god mæthedsfølelse.
Kostfibre bidrager til at forebygge en række livsstilssygdomme, f.eks. hjerte-kar-sygdom, diabetes og visse former for kræft.
Fiberrig kost betegnes generelt som godt for sundheden.

Ifølge Danskernes Kostvaner 2011-2013 bidrager kartofler med:

4% af danskernes indtag af energi
0% af danskernes indtag af sukker
6% af danskernes indtag af kostfibre
10% af danskernes indtag af C-vitamin
10% af danskernes indtag af kalium