Hvor kommer kartoflen fra?

Kartoflen er en integreret, velkendt og elsket del af den danske madkultur, men oprindeligt er kartoflen faktisk fra Sydamerika. Læs mere om, hvordan kartoflen kom til Danmark her, og se tegnefilmen “Eventyret om den eventyrlige kartoffel” nederst på siden.

Kartoflen kom til Danmark i starten af 1700-tallet. Oprindeligt stammer kartoflen fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor den har været dyrket af de oprindelige folk i mange tusinde år.

Opdagelsesrejsende tog kartofler med til Europa efter deres rejser til Amerika i begyndelsen af det 16. århundrede. Kartoflen blev hurtigt populær i Spanien og Portugal, og herfra spredte det sig til resten af Europa.

I Danmark blev kartoflen først introduceret af videnskabsmanden og præsten Potemkin i 1719. Han gav kartofler til danske adelsfamilier som en eksotisk gave. Adelen var dog skeptiske over for kartoflen og mente, at den var giftig og kun egnet som dyrefoder.

Til trods for adelens modstand fortsatte Potemkin og andre forskere med at fremme dyrkningen af kartoflen i Danmark. I 1736 blev der sågar uddelt gratis kartofler til befolkningen for at opmuntre dem til at dyrke og spise kartofler.

I løbet af 1800-tallet skiftede kartoflerne status til at blive en vigtig afgrøde i Danmark, da danskerne begyndte at indse dens ernæringsmæssige værdi og evne til at modstå dårlige vejrforhold.

Kartofler blev en stabil fødekilde og supplement til kornprodukter, der hidtil havde domineret kosten i Danmark, og senere begyndte kartoflerne også at blive anvendt i fremstilling af stivelse og alkoholiske drikke.

I 1900-tallet øgedes kartoflens popularitet yderligere, og der begyndte at blive udviklet nye sorter og metoder til kartoffeldyrkning. Kartoflen blev en vigtig eksportvare for Danmark, og den danske kartoffel blev kendt for sin høje kvalitet og smag.

Kartofler er i dag en integreret del af dansk madlavning og kultur. De bruges i mange traditionelle danske retter som f.eks. kartoffelmos, kartoffelsalat og flæskesteg med brunede og hvide kartofler, og for mange er dansk mad lig kartofler, sovs og kød.

Desværre har danskernes forbrug af kartofler de seneste år været faldende. Undersøgelser viser, at det blandt andet skyldes en fejlagtig opfattelse af, at kartofler feder, og at den er tidskrævende og gammeldags.
Derfor har flere aktører, herunder Danske Kartofler, i en årrække arbejdet på at oplyse om kartoflens mange gode ernæringsmæssige egenskaber, lave klimabelastning og mange anvendelsesmuligheder. Kartoflen er nemlig meget mere og andet end blot tilbehør til sovs og kød.

Eventyret om den vidunderlige kartoffel

Se mere om kartoflens historie i tegnefilmen “Eventyret om den vidunderlige kartoffel” herunder.