Undervisningsmateriale om kartofler
Som en del af den danske fødevarekultur- og historie, er det oplagt at inkludere kartoflen i undervisningen i folkeskolen. En lang række aktører har udviklet spændende og lærerigt undervisningsmateriale, der kan bruges blandt andet i biologi og hjemkunstskab. Flere af forløbene er også tværfaglige, og nogle af dem er gratis tilgængelige. Gå på opdagelse i et udvalg af undervisningsmaterialet om kartofler her.
Skolehaver og Haver til Maver
Flere organisationer faciliterer og inspirerer til at dyrke køkkenhaver som en del af undervisningen i løbet af året – og her er kartoflerne selvfølgelig også repræsenteret. At dyrke grøntsagerne selv og eventuelt senere tilberede dem, giver børnene en god forståelse for, hvor maden kommer fra, og hvad det egentlig kræver at dyrke råvarer. Det er langt fra bare et forlænget frikvarter, men derimod en lærerig aktivitet som kan foretages tværfagligt.
Der findes både små og store udbydere af inspirationsmateriale til skolehaver. Herunder kan du læse mere om nogle af dem.
Læs om Haver til maver her.
Læs om Skoven i skolens skolehaver her.
Læs om Københavns skolehaver her.
Emu: Kartofler på mange måder
Ud fra forløbet “Kartofler i skolehaven”, der er udarbejdet af Madkulturen for Undervisningsministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, har læringsportalen Emu sammensat forløbet “Kartofler på mange måder” til 4. – 6. klasse. Forløbet estimeres til 6-8 lektioner, og sætter fokus på tilberedelse af kartofler og forskellige kartoffelsorter.
Coop Skolekontakten: GoCook – Livretter med kartofler
Coop Skolekontakten har udgivet dette undervisningmateriale til madkunstskab i 4. – 7. klasse med 14 opskrifter med kartofler. Materialet kan anvendes alene eller kombineres med GoCook smagekassen, der er et gratis tilbud til madkunstskabsklasser hvert år i oktober/november.
Gyldendal Madkunstskab: Kartofler
Forløbet “Kartofler” fra Gyldendal er udviklet af Anne-Mette Kampmann og tiltænkt børn i 6. klasse. Gennem cirka otte lektioner får eleverne et indblik i kartoflens historie, forskellige sorter og mulighed for at undersøge, hvad der sker ved smagen, når man koger, steger, bager og moser kartoflen.
Madkamp 2025 – Tema: Kartofler
I år zoomer Madkulturens kampagne, Madkamp, ind på kartoflen – en bæredygtig, sund og alsidig råvare, som der i forløbet skal laves masser af sjove og faglige eksperimenter med.
Madkamp indeholder lærerkurser, undervisningsmateriale og DM i Madkundskab, der vil foregå på Gram Slot den 30. april 2025.
Materialet fra Madkamp er gratis og frit tilgængeligt og skal ses som inspiration til madkundskabslærerne. Det er desuden årets undervisningsmateriale, der danner grundlag for årets lærerkurser og konkurrencen DM i Madkundskab.