Categories: Nyhed

by admin

Share

Kartoflen fortjener et stort comeback i de danske køkkener. Det mener madhistoriker Bettina Buhl, der holder oplæg på Kartoffelkongressen.

– Kartoflen har så meget potentiale. Den fortjener en relancering, for vi kan lære så meget af de spændende måder, den blev brugt i fortiden. Det er så synd, at det er gået i glemmebogen.

Bettina Buhl, museumsinspektør på Det Grønne Museum med speciale i madens kulturhistorie, er blandt oplægsholderne på Kartoffelkongressen. Hun spår kartoflen en potentielt stor plads i fremtidens danske madkultur. Men dens gode renome skal genoplives efter mange år på bænken.

– Kartoflen blev nogle årtier siden marginaliseret. Det var der nok to hovedårsager til. Vi fik velstand, kom ud at rejse og mødte fremmede madkulturer, som vi lod os inspirere af. Det var ikke mindst pastaen, vi tog til os. Og så er der den største årsag, nemlig at vi blev én mindre i husholdningerne. Mor begyndte at gå på fuldtidsarbejde, og selv om kartoflen har mange kvaliteter, så kan den ikke konkurrere med de nemme løsninger, fortæller Bettina Buhl.

Men hvad kartoflen mangler i hastighed, kompenserer den rigeligt for i alsidighed.

Tour de Kartoffel

Det gav Bettina Buhl og den kendte kok Umut Sakarya mange danskere indblik i, da de i sidste sommer besøgte fire store fødevareevents med en Tour de Kartoffel.

– I tidligere tider brugte vi kartoflen meget mangfoldigt, for eksempel som ingrediens i bagværk eller som supplement eller erstatning for kød, hvis der var kødmangel i krisetider. Det er den alsidighed, vi skal have tilbage i højsædet, siger Bettina Buhl, der på Tour de Kartoffel var med til at give de besøgende en decideret øjenåbner.

– Der var lange køer til at smage Umuts kaffe baseret på kartofler og kartoffelkage. Folk troede mere eller mindre, at det var snyd, men oplevelsen er med til at understrege kartoflens kvaliteter. Og når man samtidig tænker på at det er en god dansk råvare med et lavt klimaaftryk, så fortjener den selvfølgelig en renæssance hos danskerne. Det glæder jeg mig til at fortæller om på Kartoffelkongressen, siger Bettina Buhl.

Hun er på scenen med ”Kom med på Tour de Kartoffel – En kulinarisk rejse med en alsidig ingrediens i den danske madkultur” om torsdagen på Kartoffelkongressen klokken 12.35

Hvad kartoflen mangler i hastighed, kompenserer den rigeligt for i alsidighed, mener Bettina Buhl. Pressefoto.