< Tilbage

Forfatter Ida Jessen er kartoffelambassadør 202229-04-2022 - 10:13

Årets kartoffelambassadør blev udnævnt af Danmarks Kartoffel Råd til Danmarksmesterskabet i dyrkning af frilandskartofler på Egeskov Slot

Årets kartoffelambassadør, Ida Jessen, med formand for Danmarks Kartoffel Råd, Johs. Nørregaard Frandsen

Danmarks Kartoffel Råd satte kartoflerne i rampelyset på Egeskov Slot d. 28. april. Her var der både Danmarksmesterskab i dyrkning af frilandskartofler og udnævnelse af årets kartoffelambassadør; den prisbelønnede forfatter, Ida Jessen.


Ida Jessen har blandt andet skrevet romanen ”Kaptajnen og Ann Barbara”, der skildrer de såkaldte kartoffeltyskeres ankomst til heden i området ved Kongenshus mellem Viborg og Karup omkring 1760.

 

- Det er en stor ære og fornøjelse at kunne udpege forfatteren Ida Jessen som Årets Kartoffelambassadør 2022, lød det fra formand for Danmarks Kartoffel Råd, Johs. Nørregaard Frandsen under udnævnelsen:

 

- Ida Jessen er blandt Danmarks absolut bedste og mest elskede skønlitterære forfattere netop nu, og hun har i flere af sine romaner skildret kartoflen og kartoffelspiseriet. Hun har modtaget en lang række meget fortjenstfulde litterære priser, blandt andet De Gyldne Laurbær, og kan tale kartoflens sag fra de bedste positioner, så i Danmarks Kartoffel Råd ser vi i høj grad frem til samarbejdet, lød det fra formanden, som derefter gav ordet til den nyudnævnte ambassadør:

 

- Jeg er dybt beæret over at være blevet valgt som årets kartoffelambassadør. Jeg er vokset op på landet med kartofler på tallerkenen, og mange af mine bøger har kartoflerne som et kulturhistorisk tema – som den skjulte bund, der ligger under at have et samfund i udvikling, som jeg synes, er rigtig spændende. Så det er en titel, jeg vil bære med ære det næste år, sagde Ida Jessen.

 

Vinderkartofler til Dronningen


Foruden udnævnelsen af Kartoffelambassadøren bød dagen også på kartoffelfortællinger fra formidler Søren Ryge, kartoffelmad tilberedt af Mikael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn og ikke mindst Danmarksmesterskabet i dyrkning af kartofler på friland.

 

For at deltage i Danmarksmesterskabet skal avleren have mindst 20 planter til rådighed ved opgravningen. Kartoflerne skal være dyrket på friland med kun solen som opvarmning og have været i jorden i mindst 40 dage forud for opgravningen. Kartoflerne blev opgravet om formiddagen og den officielle vejning og kåring fandt efterfølgende sted på Egeskov Slot.

Årets vinder blev Aksel og Kaja Sørensen fra Vojens, som vandt med 4547 gram kartofler. Andenpladsen gik til Martin Nielsen fra Glamsbjerg, der havde dyrket 4137 gram, og tredjepladsen gik til Regner Madsen fra Helnæs, der havde dyrket 3282 gram.

 

Straks efter kåringen af vinderen blev vinderkartoflerne fragtet til Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2., som traditionen tro vil få serveret årets første nye kartofler efter danmarksmesterskabet.

 

- Vi har i Danmarks Kartoffel Råd glædet os som små nyspirede planter til igen i år at afholde DM i frilandskartofler og udnævne årets kartoffelambassadør. Vi fortsætter således vores bestræbelser på at vise kartoflen og alle, der avler, tilbereder og spiser den, ære og respekt. For kartoflen er nationalspise. Den er ernæringsrig, den er god som jordforbedrende afgrøde, den er uden sammenligning den mest klima-neutrale afgrøde og så har den uanede anvendelsesmuligheder, fortalte Johs. Nørregaard Frandsen.

< Tilbage