< Tilbage

Kartofler giver mest mad for klimaaftrykket01-05-2019 - 11:32

For at blive mæt med mindst muligt klimaaftryk, skal der kartofler på tallerkenen, viser ny undersøgelse. Landbrug og Fødevarer ser kartoflen som en oplagt afgrøde for at nå visionen om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.

 

Af Anya Engelbrecht

 

Kartofler ligger helt i top i forhold til hvor mange gram fødevarer, man får for klimaaftrykket.

Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget den grønne tænketank, Concito, hvor der bliver analyseret på sammenhængen mellem klimarigtig og ernæringsrigtig mad. 

 

I undersøgelsen bliver det bekræftet, at plantebaserede fødevarer generelt er mindre klimabelastende end animalske, og faktisk er kartoflen den fødevare i undersøgelsen, der har det allerlaveste klimaaftryk per kilo fødevarer. 

 

Derfor ser Landbrug og Fødevarer kartoflen som en oplagt afgrøde at arbejde med for at nå målet om et klimaneutralt dansk fødevareerhverv i 2050, som organisationen sigter mod. Det fortæller Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør for Landbrug og Fødevarer.

 

- Det er helt klart interessant, at kartoflen ligger så godt, når det handler om klimabelastning, og det kan forhåbentlig være med til at skabe ny interesse for, hvordan den kan bruges i husholdningen. Danmark er jo et land, hvor kartoflen traditionelt fylder meget i menuen, og vi har rigtigt mange dygtige avlere, men de seneste årtier har den desværre fået et ufortjent dårligt ry i forhold til ernæring og er gledet lidt i baggrunden, siger Anne Lawaetz Arhnung og fortsætter:

 

- Skal vi realisere Landbrug og Fødevarers vision om en klimaneutral fødevareproduktion i 2050, så er satsning på afgrøder med lavt klimaaftryk selvfølgelig en af vejene. Her er kartoflen, som vi både har erfaring med og ekspertise i, jo oplagt at arbejde med.

 

Det glæder formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg.

 

- Jeg kan kun opfordre til at sætte kartofler på middagsbordet, hvis man gerne vil spise klimavenligt. Landbrug og Fødevarer har sat et godt og ambitiøst mål i deres nye klimaudspil, og i kartoffelbranchen er vi naturligvis klar til fortsat at levere klimavenlige fødevarer og arbejde for at nå målet sammen med resten af fødevareerhvervet, siger Carl Heiselberg. 

Se tabel over udvalgte fødevarers klimaaftryk her. 


Artikel fra Magasinet Danske Kartofler, maj-udgaven 2019.

< Tilbage