Carl Heiselberg kan nu vande alle sine kartoffelmarker efter at Haderslev kommune handlede hurtigt
Af Helge Lynggaard
Med et areal på 250 hektar med kartofler er der i øjeblikket nok at se til for kartoffelavler Carl Heiselberg, Vojens. Vandingsmaskinerne kører i døgndrift, men han er nu så heldig, at han har fået mulighed for at pumpe endnu mere vand op, så han kan vande alle kartoffelmarkerne.
- Vi har i sidste uge fået foretaget en ny boring – ned i 60 meters dybde – efter at Haderslev Kommune har givet en midlertidig indvindingstilladelse. Kommunen var meget hurtig med at få behandlet sagen, og brøndborerfirmaet – der arbejder i døgndrift i øjeblikket – var lige så hurtig til foretage boringen, fortæller Carl Heiselberg.
Han understreger, at det miljømæssigt er en stor fordel at vande.
- Det gør, at vi får udnyttet de næringsstoffer, vi har udbragt på markerne, siger han.
I dialog om dispensationer
Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, var i ugens løb ude med en opfordring til landmændene om at gå til deres respektive kommuner, hvis de manglede vand til deres vandingsanlæg og gå i dialog om dispensationer til at vande mere. Det er et af de skridt, som landbruget peger på kan hjælpe en del landmænd under den nuværende tørke.
Fordamper 5 mm
- Men det er svært helt at følge med fordampningen fra kartoflerne. Her sker der en fordampning på 5 mm pr. døgn, så de skal vandes ugentligt, siger Carl Heiselberg, der er formand for brancheorganisationen Danske Kartofler.
- Enkelte kartoffelavlere uden vandingsmulighed kan blive hårdt ramt af tørken. Mange kartoffelavlere har mulighed for at vande, og derfor tror jeg, at der bliver kartofler nok. Men det er dyrt i både energi og især arbejdskraft at skulle holde vandingsmaskinerne i gang, siger Carl Heiselberg.