Af Helge Lynggaard
Gennem tre generationer har det været dyrket kartofler på Strandlyst på Lammefjorden. Her har familien Andersen fået ændret en lille landejendom til en blomstrende forretning med dyrkning, pakning og salg af kartofler, som sælges over hele landet som den rene delikatesse. En forretning, som omfatter i alt 20 medarbejdere.
Det er de færreste avlere, der på den måde har samlet alle tre forretningsområder, men for Kaj og Jesper Andersen er det en helt afgørende forudsætning for, at de har klaret sig godt i en branche, hvor der er hård konkurrence.
Der var ingen andre, der ville have denne ejendom på Lammefjorden, da mine forældre købte den i 1949. Et par år senere begyndte min far at dyrke kar- tofler, og siden har der været kartofler på ejendommen, fortæller Kaj Andersen, der trods 75 år er meget aktiv i virksom- heden.
På et tidspunkt spurgte noget familie i København, hvorfor vi ikke selv posede kartoflerne og kørte dem til København. Det var startskuddet til at vi købte en lille varevogn og begyndte at pakke vores kartofler og afsætte dem direkte til butikkerne, fortæller Kaj Andersen, mens vi en travl sensommerdag mødes på kontoret på Strandlyst.
Telefonen ringer flere gange, men den tager sønnen Jesper sig af. Han kom med i virksomheden for mere end 20 år siden. Han havde egentlig planer om at skulle være politibetjent, men ombestemte sig og gik ind i familievirksomheden.
Driften kører de i et I/S, hvor Jesper ejer jord og bygninger.
- Ja, vi bruger telefonen meget i vores kontakt med butikkerne, siger Jesper Andersen i en pause.
- De ringer direkte hertil, når de skal bestille varer, og vi sætter stor pris på at have den direkte, personlige kontakt i stedet for at det hele foregår over mail, fortsætter han.
Der hører 100 hektar til ejendommen, men ved at bytte jord med tre landmænd, kan Strandlyst hvert år selv dyrke omkring 70 hektar med kartofler.
Desuden samarbejder vi med en række avlere, så vi får kartofler fra omkring 350 hektar fra andre avlere. Fra den ene af avlerne får vi tidlige kartofler, for det kan vi ikke dyrke her på Lammefjorden, fordi vi ligger så lavt. De tidlige kartofler dyrkes på Røsnæs ved Kalundborg. På grund af nærheden til havet er der et mildere klima her, og van- dets temperatur gør, at der ikke kommer nattefrost. I år kunne vi derfor sælge de første kartofler fra Røsnæs den 10. maj. Fra Lammefjorden havde vi først kartofler klar til salg sidst i juli, fortæller Kaj Andersen.
Blåstemplede kartofler
Sidste år blev kartofler fra Lammefjorden blåstemplet fra EU som noget helt særligt. EU-Kommissionen godkendte Lammefjordskartoflerne som BGB – en betegnelse for geografisk beskyttelse. Det er blot den sjette danske fødevare, der har fået denne betegnelse.
– Forbrugerne skal være sikre på, at de får en ægte Lammefjordskartoffel. Derfor må vi også første benytte beteg- nelsen Lammefjordskartofler fra den 1. september, når kartoflerne forventes at være udvokset. I mellemtiden benytter vi så betegnelsen ”Udsøgte kartofler” fra Lammefjorden, fortæller Kaj og Jesper Andersen.
Vil levere en fin kvalitet
Der er ingen tvivl om, at far og søn er stolte af deres produkt.
- Prøv at se, hvor fine de er, siger Jesper, mens han fremviser nogle poser med ”Udsøgte kartofler” og aspargeskartofler.
Men vi gør også meget for at kunne levere en fin kvalitet. Det gælder lige fra vi lægger kartoflerne til vi tager dem op, og indtil de ligger i de salgsklare poser. Vi kører med en grubber foran på traktoren, når vi pløjer, så vi kan kom- me 15-20 cm længere ned og bedre løs- ne jorden end med ploven. Vi er bange for at få jorden presset sammen, så der ikke kommer ilt til kartoflerne. Der er pres på jorden, når vi kører med en seks tons tung optager, der bliver lastet med op til yderligere seks tons kartofler under optagningen. Vi fjerner derfor ikke halmen, når der har været korn på markerne, lige som vi heller ikke fjerner de sten og jordknolde, som stenstrenglæggerne har samlet. Det kan alt sammen være med til at give lidt ventilation i den sammenpressede jord, forklarer Kaj og Jesper Andersen.
De avler ikke selv nogen læggekartofler, men køber alt materialet.
Vi lægger dem lidt tættere end de fleste, for vi vil gene have små kartofler. Vi lægger dem med 15-17 cm mellemrum og går højst op til 20 cm. Det skyldes, at der er bud efter de mindre kartofler. Specielt til kantiner og restauranter.
Al jorden kan vandes, for omkring Lammefjorden er der kanaler, hvorfra vandet kan bruges til vanding. I år er kartoflerne på Strandlyst blevet vandet to gange.
- Når kartoflerne tages op, bliver der passet godt på dem, så de ikke bliver beskadiget under optagningen. Vi kører derfor langsommere end de fleste andre, men vi tror det er en god investering at give, os lidt bedre tid med optagningen, siger de to avlere, der selv har alle maskiner til kartoffeldyrkningen. Til gengæld lader de maskinstation om at tærske kornet.