|
|
|
|
Ved nye kartofler forstås kartofler, der er høstet, før de er fuldstændigt modne, og hvis overhud let kan gnides af.
|
|
|
|
I.
|
Partiets almindelige tilstand:
|
|
Knoldene skal være
|
|
a)
|
praktisk taget fri for jord og ethvert andet fremmedstof
|
|
b)
|
fri for fremmed lugt og smag
|
|
c)
|
faste, ikke udtørrede eller rynkede
|
|
d)
|
fri for spirer, der er længere end 3 mm
|
|
e)
|
tørre, fri for unormal ydre fugtighed.
|
|
Knoldene skal være i en sådan stand, at de kan tåle transport og håndtering og opfylde kvalitetskravene på bestemmelsesstedet.
|
|
Partiet skal være af ensartet kvalitet og knoldstørrelse.
|
|
Kravet om ensartet knoldstørrelse gælder ikke for nye kartofler.
|
|
Særlige bestemmelser for de enkelte klasser:
|
|
|
Klasse I og nye kartofler:
|
|
Knoldene skal være velformede og sortstypiske.
|
|
|
Klasse II:
|
|
Knoldene skal være sortstypiske.
|
|
|
|
II.
|
Størrelsessortering:
|
|
Knoldene, dog ikke nye kartofler og ikke sorten «Asparges» og andre langagtige sorter, bør sorteres inden for følgende intervaller med hensyn til mindste - og størstemål/tværmål:
|
|
a)
|
25-35 mm
|
|
b)
|
30-45 mm
|
|
c)
|
40-65 mm
|
|
d)
|
60- mm
|
|
For pakninger med kartofler over 40 mm må forskellen mellem mindste og største knoldstørrelse ikke overstige 20 mm.
|
|
Knolde med mindre tværmål end det mindste tværmål anført ovenfor godkendes i den pågældende størrelsessorteringsklasse, hvis knoldenes længde er mindst:
|
|
a)
|
32 mm
|
|
b)
|
40 mm
|
|
c)
|
50 mm
|
|
d)
|
75 mm
|
|
Inden for det størrelsesinterval, der er angivet på mærkningen, skal samtlige knoldstørrelser være repræsenteret i et naturligt forhold.
|
|
For sorten «Asparges» og andre langagtige sorter anvendes ingen størrelsesangivelse.
|
|
|
|
III.
|
Tolerancer:
|
|
Kvalitet:
|
|
Der må i et parti højst være følgende indhold af knolde med de nævnte fejl eller mangler (vægtprocent):
|
|
|
|
|
|
|
|