< Tilbage

Kartoffelproducent til efterskoleelever: Lav en menu med kartofler…i alle retter19-04-2022 - 11:47

Eleverne på Fårevejle Efterskole i Odsherred tog udfordringen op med lokale råvarer og inviterede til festmiddag for forældre og lokale samarbejdspartnere

Køkkenchef Maiken Konge i snak med tre af aftenens gæster: Peter Anker, Kristoffer Linderoth og Jesper Zeilund. Foto: Ulrik Larsen.

Med en beliggenhed midt på Lammefjorden er det oplagt for Fårevejle Fri- og Efterskole at bringe lokale råvarer i spil i madlavningen. Både når det gælder bespisningen af skolens mere end 300 elever, men også i undervisningen. 

 

- Vi vil gerne vise eleverne, og forældrene for den sags skyld, at efterskolemad er mere end spaghetti og kødsovs. Vi giver eleverne kendskab til råvarerne, ikke mindst her fra Lammefjorden, og så prøver vi at gøre dem lidt modigere i køkkenet, fortæller Maiken Konge, køkkenchef på skolen og sammen med kok Lasse Frank Hansen hovedkraft på valgfaget Mad & Kærlighed. 

 

Lokale råvarer

Foruden timerne i skolekøkkenet har Maiken Konge og Lasse Frank Hansen eleverne med rundt i lokalområdet for at finde råvarer. Få hundrede meter fra skolen ligger Lammefjordens Besøgsmark, drevet af Unesco Global Geopark Odsherred sammen med Lammefjordens Grøntsagslaug. Her henter skolen mange råvarer, og eleverne skal selv være med til at så grøntsager og lægge kartofler til den kommende sæson. 

 

Udfordret af kartoffelproducent

Mad & Kærlighed-holdet er også ude og besøge flere af de lokale fødevareproducenter. En af dem, Peter Anker fra Storøhage Kartofler, gav eleverne en udfordring: Lav en treretters festmenu, hvor der indgår kartofler i alle tre retter.

 

Eleverne tog ham på ordet, og her i foråret inviterede efterskolen forældre og samarbejdspartnere til en festaften med ikke kun tre, men hele syv serveringer, skriver Lammefjordens Grøntsagslaug i en pressemeddelelse.

 

Energishots og is – med kartoffel

Der var ikke kartofler i det hele, men gæsterne blev blandt andet præsenteret for et shot med rødbede, æble og kartoffel, suppe med kål, selleri og kartofler og såmænd også is og vafler med den lilla kartoffel Purple Rain som en af ingredienserne. Isen lå i en kaffe tilberedt på lupinblomster. 

 

Råvarerne var leveret af Storøhage Kartofler, Brogaard, Slotsgården, Troldebakken, Dalsbakkegaard, Vejrhøj Vin, Femhøjgård, Danske Solbær, Steffen Bjørnberg kartofler, Dansk Tang, Kafferisteriet og Fru P. Blomster. 

 

Populært valgfag tiltrækker elever

Det er tre år siden, at Fårevejle Fri- og Efterskole for første gang udbød valgfaget Mad & Kærlighed. Det blev så stor en succes, at det i de to seneste skoleår har været et af skolens linjefag med et øget timetal. Dette skoleår begyndte med to hold, i alt cirka 40 elever, på Mad & Kærlighed. Efter jul, hvor eleverne har valgt nye linjefag, er der 25 på holdet. 

 

- Vi ved, at mange af eleverne har valgt vores skole netop på grund af dette linjefag. Vi kan også se på tilmeldingerne til de kommende to skoleår, at Mad & Kærlighed virker tillokkende, bemærker Lasse Frank Hansen, som glæder sig over, at en af dette års elever allerede har besluttet at tage på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, når efterskolen er slut. 

< Tilbage