Vælg kartofler som du vælger vin

En kartoffel er langt fra bare en kartoffel. Hver sort har sin egen smag og karakteristiske egenskaber, og derfor er de forskellige sorter gode til forskellige tilberedningsformer.


I Danske Kartofler siger vi, at du skal vælge kartofler, som du vælger vin. Så får du den bedste kartoffel-oplevelse.
Herunder finder du en beskrivelse af nogle af de mest almindelige sorter i Danmark.

Asparges
Er en meget fastkogende kartoffel med nøddeagtig smag, som særligt er god til salat.
Den kendetegnes ved at være aflang og mørkegul.
Aspargeskartoflen koges med skrællen på og pilles inden servering – derved bevares alle smagsnuancer i kartoflen.

Ditta
Regelmæssige, aflange knolde med glat og gul skræl.
Kartoflerne er faste og gode til kogning.
Kartoflen har tynd skræl og kan derfor med fordel spises med skræl.

Exquisa
Kartoflerne er langovale og meget gule.
Fordi knolden er meget kogefast er sorten særligt god til salat.
Skrællen er tynd, så kartoflen kan med fordel spises med skrællen på.

Ballerina
Ballerina har gult kød og en tynd, glat skræl, som gør dem nemme at vaske.
Meget fastkogende med gode smagsegenskaber og særdeles præsentabel efter kog.
Knoldene er ovale, regulære og ensartede i størrelsen.

Hamlet
Kartoffel med gule, runde og ovale knolde.
De nye kartofler har løs skræl, som er let at skrabe eller vaske inden brug.
Kartoflen er kogefast, og du kan bruge den både i kolde og varme retter.

Jutlandia
Jutlandia har gyldne, ovale knolde og er kogefast.
Skrællen kan sagtens spises med, da den er tynd og velsmagende.

Bintje
Kartoflen har en afdæmpet kartoffelsmag og knoldene er lysegule og ovale.
Bintje skal kun lige være gennemvarm, da den let koger ud.
Kartoflen er især god til mos.

Sava
Sava har været Danmarks førende spisekartoffel i snart 2 årtier.
Den har en flot gul farve, er kogefast og har en rund og blød smag, der passer til de fleste retter - især velegnet som pillekartoffel.

Fakse
Fakse har ensartede, let ovale knolde, der er lysegule.
Kartoflen er middel kogefast og derfor velegnet til kogning og til at tilberede i ovnen - gerne med skrællen på.

Folva
Folva har ensartede, pæne gule, ovale knolde med god spisekvalitet.
Farven er flot gul og smagen er let og fin.
De små knolde egner sig godt til kogning og de store knolde er velegnede som bage- og moskartofler.

Estima
Sorten har store velformede knolde og en lys gul farve.
Estima er især god at bruge til bagning i ovn samt som kartoffelbåde og kartoffelmos.

Marabel
Kartoflen er oval med gul skræl og har en mild smag. Den er fastkogende og har en kortere kogetid end andre sorter. Er god som bagekartoffel, da bagning fremhæver kartoflens sødme.