Bliver man tyk af at spise kartofler?
Det korte svar er nej. Man bliver ikke tyk alene af at spise kartofler.
Men længe har kartoflerne dog været tynget af den udbredte myte, at de feder. Det har været med til at nedsætte danskernes forbrug af kartofler, og det er en skam, for kartoflen har faktisk mange gode egenskaber.
Fødevarestyrelsen anbefaler kartofler
Kartofler har stor næringsværdi og indeholder næsten alle vitaminer, specielt er de en vigtig kilde til C-vitamin og kostfibre i den danske kost. De indeholder også mange mineraler, især kalium. Samtidig indeholder kartofler – både kogte og bagte – ikke noget fedt og er med til at påvirke energifordelingen i positiv retning.
Det skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside. Samtidig fortæller styrelsen, at måltidsforsøg viser, at kartofler er en af de fødevarer, der mætter bedst. Hvis man vil opnå størst mæthed for færrest kalorier, skal man altså spise kartofler.
Fødevarestyrelsen anbefaler at man spiser 200-250 gram kartofler 4-5 gange om ugen.
Tilberedningen er afgørende
Energiindholdet i en ret med kartofler er naturligvis afhængigt af, hvordan den tilberedes.
Alle former for stegning af kartofler hæver fedtindholdet væsentligt. Det højeste indhold af fedt finder man i kartoffelchips og friturestegte pommes frites. Et godt tip er at gå efter de kartoffelprodukter med mindst fedt og tilberede dem i ovnen.
Langt størstedelen af kartoffelindtaget i Danmark indtages som kogte eller bagte. Det er også klart de bedste måder at tilberede kartoflerne på, hvis man ønsker et lavt fedtindhold.
Fedtindhold i kartoffelprodukter:
- Kogte kartofler indeholder 0,3 gram fedt pr. 100 gram.
- Flødekartofler indeholder 11 gram fedt pr. 100 gram.
- Pommes frites indeholder 19 gram pr. 100 gram.
- Kartoffelchips indeholder 34 gram fedt pr. 100 gram.
- Ovnklare kartoffelprodukter som fx kartoffelbåde eller -skiver indeholder ca. 3-10 gram pr. 100 gram i rå tilstand, men kan indeholde mere. I spiseklar tilstand bliver fedtindholdet lidt højere, fordi der fordamper vand under tilberedning.
Kilde: altomkost.dk